E-legitimation

Med en e-legitimation kan du på ett säkert sätt legitimera dig på internet. En e-legitimation kan jämföras med en vanlig ID-handling, till exempel ett ID-kort eller körkort.

E-legitimationen kan vara i form av en fil på en hårddisk eller ett kort. Den kan också läggas på ett USB-minne. E-legitimationer ges ut av banker och Telia. Beroende på vem som ger ut e-legitimationen kan den ha olika namn som BankID, Nordeas e-legitimation eller Telia e-legitimation.

Skaffa e-legitimation

För att få en e-legitimation måste du ha ett svenskt personnummer och uppnått en viss ålder. Om du är kund i en internetbank kan du som inloggad på internetbanken ladda ner e-legitimationen till den dator du ska använda. Läs mer på respektive banks webbplats.

Nordea och Telia erbjuder e-legitimation till dig som inte är internetbankkund.

Använd samma e-legitimation till andra tjänster

Du kan använda samma e-legitimation till olika tjänster på internet, som Försäkringskassans e-tjänster på forsakringskassan.se och inkomstdeklaration på skatteverket.se.

Giltighetstid

När du loggar in på HUR MÅR JAG® kontrollerar vi att din e-legitimation är giltig. Giltighetstiden för en e-legitimation är begränsad. Om du får problem med att logga in bör du därför först kontrollera om giltighetstiden har gått ut. Det kan du göra på utfärdarens (bankens eller Telias) webbplats.

Vid utloggning – Stäng webbläsaren

Information om din e-legitimation kan lagras temporärt i webbläsaren. Om någon annan har tillgång till den dator du sitter vid behöver du stänga ner samtliga öppna webbläsarfönster efter att du har loggat ut.

 

Tekniska krav

 

Testa din e-legitimation

 

Support

Om du har problem med nedladdningen eller installationen av din e-legitimation ska du kontakta kundtjänst hos den utfärdare där du fått din e-legitimation.

BankIDs supportsida

Nordeas supportsida

SEB/Telia/Postens supportsida

Här kan du ladda ner BankID säkerhetsprogram som behövs när du ska använda ditt BankID https://install.bankid.com/

Om din e-legitimation är giltig och fungerar, men det ändå inte går att logga in på HUR MÅR JAG®, kan du kontakta oss på e-mail: info@hurmarjag.se.

Om du förlorat din e-legitimation eller misstänker att den på något sätt missbrukas ska du omedelbart spärra den. Det gör du hos utgivaren.

Mer information

Fördjupad information om e-legitimation hittar du på www.e-legitimation.se.